Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το παντζάρι κατά της άνοιας


Πρώτη φορά το συναντάμε στην ελληνική μυθολογία. Η Αφροδίτη έτρωγε καθημερινά, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το πρόσφεραν στο θεό Απόλλωνα ως ένδειξη αφοσίωσης. Ο λόγος για το γνωστό παντζάρι, ή αλλιώς κοκκινογούλι. Εκτός από εξαιρετικά γευστικό όμως, είναι και ιδιαίτερα πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες.

Πρόσφατα, σε μία έρευνα  του  πανεπιστημίου Wake Forest της North Carolina ανακαλύφτηκε μια ευεργετική λειτουργία του ακόμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, η ημερήσια κατανάλωση πανταρόζουμου αυξάνει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, οι οποίες εντοπίζονται στα παντζάρια, αλλά και στο σέλινο, το λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να συμβάλουν στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια διατροφική προσέγγιση με βάση το νιτρικό περιεχόμενο των τροφών και η αύξηση της κατανάλωσης των λαχανικών που περιέχουν νιτρικό άλας, όχι μόνο ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά συντελεί και στην καταπολέμηση της άνοιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου